Tarvitset proteiinia lihasten rakennusaineeksi, ja riittävä proteiinin saanti auttaa sinua pysymään terveenä. Ikääntynyt tarvitsee proteiinia enemmän kuin nuoremmat. Noin 60 kg painava ikäihminen tarvitsee proteiinia vähintään 70 grammaa, ja vastaavasti noin 80 kg painava henkilö tarvitsee jo reilut sataa grammaa proteiinia päivässä.

 

Riittävä proteiiinin saanti on tärkeää myös luuston kunnolle. Liian vähäinen proteiinin saanti voi aiheuttaa voimattomuutta ja sairastelua. Myös haavojen paraneminen hidastuu. Vähäinen proteiinin saanti ja vähäinen liikunta yhdessä kiihdyttävät lihaskatoa, jolloin liikkuminen vaikeutuu ja kaatumisriski kasvaa.


Saatko tarpeeksi proteiinia?
Nauti joka aterialla jotakin proteiinipitoista. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kala, kana, kananmuna, liha ja maitotuotteet. Saat proteiinia myös kasvikunnan lähteistä, herneistä, pavuista ja pähkinöistä. Käytä proteiinipitoisia ruokia monipuolisesti vaihdellen, omien makumieltymysten mukaan.

 

Millaisesta ruokavaliosta saat riittävästi proteiinia? Oheisessa esitteessä on havainnollistettu erilaisia aterioita ja niiden proteiinimääriä.
Proteiiniesite_2018.pdf