Curry-kalakeitto

Kalakeitto on pikaruokaa parhaimmillaan. Kun aloittaa keiton teon lisäämällä curryn kuumennettuun öljyyn, mausteen makumaailmaa avautuu kunnolla. Riisin tilalla voi tietysti käyttää pieniksi kuutioiksi leikattuja perunoita ja pakastkalan tilalla tuoretta kalaa. Tuore yrttisilppu kruunaa keiton.

1 rkl öljyä
½–1 tl currya
1 ½ dl pikariisiä
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
ripaus musta- tai valkopippurirouhetta
250 g pakastekasvissuikaleita
1 pkt pakasteseitiä (400 g)
1 dl tuoretta korianteria

1. Kaada öljy kattilaan, sekoita curry ja riisi joukkoon. Kuullota hetki. Lisää vesi, liemikuutiot ja ripaus pippurirouhetta. Kuumenna kiehuvaksi.
2. Lisää kattilaan kasvissuikaleet. Anna kiehua hetki.
3. Paloittele sulanut pakastekala, ripottele pinnalle hiukan suolaa ja lisää kattilaan.
4. Anna keiton kiehua sen verran, että riisi on napakan kypsää.

Tarkista maku. Lisää pinnalle silputtua korianteria.

Hunajainen naurisvuoka

1 kg nauriita
1-2 sipulia
2-3 rkl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
3 rkl hunajaa
2 dl ruokakermaa

1. Kuori ja leikkaa nauriit ja sipulit pieniksi paloiksi. Pane kaikki ainekset uunivuokaan, sekoita ja peitä foliolla.
2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Juureslinssipihvit

Meheviin juurespihveihin voi ujuttaa niin porkkanoita, selleriä kuin palsternakkaakin. Tietystysti joukkoon voi raastaa perunan tai kaksi. Linssien ansiosta pihvit pitävät nälän loitolla pitkään. Yrttisilpulla maustettu kermaviili kruunaa aterian.

2 dl punaisia linssejä
1/2 dl korppujauhojaa
1 dl kevytkermaa tai kasvislientä
1 sipuli
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 muna
½ tl suolaa
1 rkl kirveliä
ripaus valkopippuria
2 rkl persiljaa silputtuna

Lisäksi:
yrttisilpulla, suolalla ja pippurilla maustettua kermaviiliä

1. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Sekoita keskenään korppujauhot ja kerma tai kasvisliemi. Anna turvota noin 10 minuuttia.
3. Kuori ja silppua sipuli pieneksi. Raasta kuoritut porkkanat ja selleri raasteeksi.
4. Sekoita keskenään kaikki ainekset ja muotoile taikinasta ohuehkoja pihvejä.
5. Paista pihvit pannulla öljyssä tai leivinpaperin päällä uunissa 200 asteessa kypsiksi.
6. Tarjoile yrttisilpulla, pippurilla ja suolalla maustetun kermaviilin ja juuressoseen kanssa.

Kaalilaatikko

reilu 1 kg valkokaalia
5 dl vettä
1-2 tl suolaa
1 sipuli
400 g nauta-sikajauhelihaa
2 tl meiramia
mustapippurirouhetta
valkopippuria
2 rkl siirappia
1 dl puuroriisiä
3-4 dl lihalientä

pinnalle: 1 rkl voita tai margariinia

1. Silppua kaali. Kannan kovimman osan voi jättää pois. Kuumenna vesi laakeassa kattilassa. Lisää suola ja kaalit. Sekoittele silloin tällöin. Anna kiehua puolisen tuntia.
2. Hienonna sipuli. Ruskista jauheliha paistinpannulla kahdessa erässä. Lisää sipuli. Mausta seos meiramilla, mustapippurirouheella ja valkopippurilla.
3. Kaada jauheliha kaalin joukkoon. Mausta seos siirapilla. Lisää joukkoon raaka riisi ja lihaliemi.
4. Voitele iso uunivuoka. Kaada kaaliseos liemineen vuokaan. Pane vuoan pinnalle muutama voinokare.

Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 1-1 ½ tuntia. Peitä tarvittaessa paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla. Tarjoa lisänä puolukkahilloa.

Kasvisbroileri uunissa

600 g (5-6 kpl) perunaa
300 g (5kpl) porkkanaa
3 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä

1 rasia (170 g) tuoreita herkkusieniä
½ dl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 kg broilerin koipireisiä

1. Pese perunat hyvin ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa porkkanat isoiksi suikaleiksi ja sipulit lohkoiksi.
2. Leikkaa koipireidet kahtia nivelen kohdalta ja sivele öljyllä. Levitä kaikki kasvikset uunipannulle. Sivele kasvikset öljyllä ja mausta ne suolalla, pippurilla ja hunajalla.
3. Kypsennä niitä uunin yläosassa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Sekoita kasviksia ja siirrä niitä sen verran, että koipireidet mahtuvat myös uunipannulle.
4. Jatka kypsentämistä 200 asteessa noin 40 minuuttia kunnes koipireidet ovat kypsiä.

Kalanystävän pasta

ruokaöljyä
2 tl suolaa
1 pieni purjo tai iso sipuli
2 dl ruokakermaa
½ kalaliemikuutio
1 pieni kesäkurpitsa
250 g kirjolohifileetä
½ dl silputtua tilliä
½ dl sitruunan mehua tai valkoviiniä
½ tl rouhittua mustapippuria
n. 350 g pastaa (esim. ruispasta tai tagliatelle)

1. Pane pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Lisää veteen loraus öljyä ja 2 tl suolaa.
2. Huuhtele purjo ja viipaloi se tai kuutioi sipuli. Suikaloi kesäkurpitsa ja kirjolohi pikkusormen paksuisiksi suikaleiksi.
3. Kuullota purjo ja kesäkurpitsa kattilassa tai kasarissa ja sekoita siihen ruokakerma ja liemikuutio. Anna kiehua noin 5 minuuttia.
4. Sekoita pasta kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Lisää lohiviipaleet, sitruunamehu tai valkoviini, tillisilppu ja pippuri kastikkeen joukkoon. Kuumenna ja tarjoa pastan kanssa.

Kasvissosekeitto

1 rkl öljyä
currya, jeeraa, inkivääriä tms .maustetta
1 l erilaisia kasviksia kuorittuna ja pilkottuna (noin 600 g), esim. sipulia, perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa, selleriä, palsternakkaa, kukkakaalia
1 l vettä
2 liemikuutiota
(suolaa)
pippuria
yrttejä

1. Kuori ja paloittele kasvikset.
2. Kuumenna öljy, lisää siihen mausteet ja pyörittele kasvispaloja hetken ajan.
3. Lisää vesi ja liemikuutiot ja keitä kypsiksi.
4. Soseuta tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai pusertamalla siivilän lävitse.
5. Maista ja mausta. Voit pehmentää makua esim. ruokakermalla, tuorejuustolla, sulatejuustolla tai kookosmaidolla.
6. Kasvissosekeitto on kevyttä syötävää. Keittoon voi lisätä kypsää lihaa, sieniä, juustoa, krutonkeja antamaan lisää ruokaisuutta. Tarjoamalla keiton kanssa raejuustoa, saat lisättyä proteiinimäärää.
7. Vinkki: Kasvissosekeiton saa nopeasti pakastejuureksista, joukkoon lisätään vain perunaa ja sipulia maun mukaan.

Keltainen siskonmakkarakeitto

½ kg porkkanoita
pala lanttua
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 rkl currya
½ tl kurkumaa
½ tl mustapippuria
1 l vettä
1-2 kanaliemikuutiota
laakerinlehti
200 g sulatejuustoa
400-500 g siskonmakkaroita
persiljaa

1. Raasta juurekset ja hienonna sipulit.
2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää siihen curry ja kurkuma. Lisää kasvisraasteet ja sekoittele hetki. Lisää neste, liemikuutio ja loput mausteet. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia.
3. Lisää sulatejuusto pieninä nokareina ja anna sulaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneella, jos haluat sosekeittoa.
4. Puserra siskonmakkarat keittoon pieninä pyöryköinä ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Tarkista keiton maku ja lisää hienonnettu persilja.

Kirjolohi uunissa

1 iso purjo
1 pieni kesäkurpitsa
tilkka öljyä
800 g - 1 kg kirjolohta, muukin kala käy
1/2 tl suolaa
sitruunapippuria
1 dl kevytkermaa
1 dl juustoraastetta
1 dl tillisilppua

1. Halkaise purjo pituussuunnassa kahtia ja huuhtele hyvin. Pilko palasiksi. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi ja edelleen suikaleiksi.
2. Hauduta kasviksia hetki pannulla öljyssä tai mikrossa.
3. Levitä kasvikset voidellulle uunipannulle.
4. Pane kalafilee kasvisten päälle, ripottele kalan pinnalle hiukan suolaa ja sitruunapippuria. Laita kala 225-asteiseen uuniin.
5. Sekoita kerma, juustoraaste ja tillisilppu tahnaksi ja levitä se noin 15 minuutin kuluttua fileen pinnalle. Kypsennä kalaa vielä 10 - 15 minuuttia.

Kirjolohi on edullista ostaa kokonaisena ja fileoida se itse. Päästä ja selkäruodosta saa vielä kalakeiton.

Sinappikalaa purjopedillä

2 purjoa
tilkka öljyä
800 g -1 kg kalafileetä, esim. kuhaa, siikaa
suolaa, valkopippuria
sinappia
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
n. 1 dl tillisilppua

1. Leikkaa purjot renkaiksi. Hauduta niitä hetki öljyssä. Jos haluat, voit lisätä ripauksen sokeria purjorenkaiden joukkoon.
2. Levitä purjorenkaat uunivuoalle. Levitä kalafileet purjopedin päälle. Ripottele niiden päälle valkopippuria ja suolaa. Levitä fileille reilusti sinappia pullasudilla ja kaada päälle osa ruokakermasta.
3. Laita vuoka 225 asteiseen uuniin. Levitä noin 15 minuutin kuluttua fileiden päälle lopusta ruokakermasta, juustoraasteesta ja tillisilpusta tehty tahna. Paista vuokaa vielä noin 15 minuuttia.

Tonnikalapasta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g herkkusieniä
1 rkl öljyä
2-3 tl Välimeren yrttisekoitusta
1 tl hunaja (2-3 rkl chilikastiketta)
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 kalaliemikuutio
2 prk tonnikalaa
mustapippuria myllystä
suolaa tarvittaessa
300–350 g täysjyväpastaa

Koristeluun: tuoretta basilikaa
Tarjoiluun: juustoraastetta

1. Kuori ja hienonna sipulit. Puhdista ja pilko sienet.
2. Kuullota sipuli öljyssä, lisää herkkusienet ja haihduta hiukan.
3. Lisää tomaattimurska, mausteet ja tonnikala ja hauduta noin 10 minuuttia.
4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada vesi pois.
5. Sekoita pasta kastikkeeseen. Koristele hienonnetulla basilikalla.