Hedelmäpannari

½ l maitoa
2 munaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 omenaa
2 banaania
1 rkl margariinia
kanelia

1. Sekoita munat ja pari desiä maitoa kierrevatkaimella. Sekoita jauhot munamaitoseokseen. Lisää koko ajan sekoittaen loppu maito ja suola. Anna taikinan turvota ainakin 30 minuuttia.
2. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori hedelmät, paloittele banaanit ja raasta omenat. Voitele uunipannu. Kaada taikina pannulle ja kypsennä sitä uunissa kunnes se on hiukan hyytynyt (n.10 min.).
3. Levitä omenaraaste ja banaaniviipaleet pannukakun päälle. Tupsuttele pannarin pintaan kanelia. Paista pannukakku kypsäksi (n. 20 minuuttia).
4. Ohjeen ainemääristä tulee ohut uunipellillinen pannaria. Paksumpi pannari tulee puolikkaan uunipellin kokoisella uunipannulla.

Mansikka-raparperipuuro

1l vettä
2-3 dl raparperinpaloja
2 dl mannasuurimoita
1dl kauraleseitä
1-1 1/2 dl sokeria
noin 6 dl mansikkaa
ripaus suolaa
ripaus inkivääriä

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon rapaperipalat.
2. Keitä viitisen minuuttia kannen alla.
3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot ja kauraleseet.
4. Pienennä lieden tehoa ja hauduta puuroa noin noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo ettei puuro pala pohjaan.
5. Soseuta puuron hautuessa mansikat sauvasekoittimella.
6. Mausta puuro sokerilla ja lisää mansikkasose.
7. Nosta puuro liedeltä ja anna puuron jäähtyä hetki. Tarjoa esimerkiksi maidon kera.

VINKKI!
Jos haluat kuohkeaa puuroa, jäähdytä puuro sokerin lisäämisen jälkeen hyvin. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sekoita puuroon mansikkasose ja nauti!

Marjarahka

2–2 ½ dl kevytvispikermaa
1 purkki (250 g) maitorahkaa
4 rkl sokeria
1–2 tl vaniljasokeria
3-4 dl (pakaste)marjoja

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Lisää rahka vaahtoon varovasti sekoittaen. Mausta sokereilla.
3. Lisää joukkoon tuoreet tai hieman sulaneet marjat ja sekoita varovasti

VINKKI!
Marjarahka sopii lettujen, pannarin ja köyhien ritareiden seuraksi tai vaikkapa kakun täytteeksi.

Mustaherukka-banaanismoothie

4 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
1 kypsä banaani
3 dl mustaherukoita (tai muita marjoja)
1 dl maitoa tai mehua (omena, appelsiini)
2 rkl pähkinöitä esim. hasselpähkinää
(hunajaa)

1. Sekoita kaikki aineet sauvasekoittimella tasaiseksi.
2. Makeuta tarvittaessa hunajalla. Nauti kylmänä.

Pitsapannari

Nopea ja maistuva välipala, joka on helppo tehdä.

4 dl maitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
(½ dl leseitä)
2 rkl öljyä

Täyte:

pala purjoa
¼ paprikaa
75 g kinkkua
1 tomaattia
1 tl oreganoa
Pinnalle: ½ dl juustoraastetta
Vuoan voiteluun: rypsiöljy/juokseva margariinia

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Voitele pyöreä (halkaisijaltaan 26–28 cm) piirakkavuoka.
3. Sekoita taikinan aineet keskenään kulhossa.
4. Valmista täyte: Halkaise, huuhtele ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Pese, halkaise ja poista siemenet paprikasta. Leikkaa pala paprikaa, kinkku ja tomaatti pieniksi kuutioiksi.
5. Kaada taikina vuokaan, ripottele täytteen aineet päälle ja lopuksi pinnalle juustoraastetta.
6. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Nauti raikkaan salaatin kera.

Raejuusto-hedelmäsalaatti

Raikas hedelmäsalaatti maistuu välipalana.

1 prk (200 g) raejuustoa
1 banaani
1 omena
1 tlk (140 g) ananasrenkaita omassa liemessään
2 rkl mantelilastuja

1. Valuta raejuustosta neste pois.
2. Kuori banaani. Avaa ananaspurkki ja kaada mehu talteen.
3. Paloittele hedelmät pieniksi paloiksi ja sekoita raejuuston sekaan. Lisää hieman ananaslientä.
4. Paahda mantelilastut pannulla varovasti.
5. Annostele salaatti kulhoihin. Ripottele mantelilastut päälle.

Vaihtelua saat kokeilemalla erilaisia hedelmiä. Kokeile esimerkiksi appelsiinia, viinirypäleitä tai melonia.

Tyrnismoothie

C-vitamiinipommi!

1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl tyrnimehua
1/2 dl vettä
2 rkl auringonkukansiemeniä
sokeria

1. Mittaa kaikki aineet kapeaan ja korkeaan astiaan.
2. Sekoita juomaa sauvasekoittimella tasaiseksi.
3. Lisää sokeri maun mukaan.

Viileä voimapuuro

Viileästä voimapuurosta saa puhtia päivään. Puuro maistuu välipalana ja sen voi myös tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana, jolloin siitä saa helpon ja nopean aamupalan.

2 dl marjoja
4 dl maustamatonta jogurttia
1 dl neljänviljan hiutaleita
1-2 rkl kauraleseitä
2-3 rkl sokeria

1. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja soseuta sauvasekoittimella. Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa.
2. Peitä astia kelmulla ja nosta jääkaappiin hetkeksi, jotta hiutaleet turpoavat.
3. Nauti kylmänä. Jos puuro on liian sakeaa, voit lisätä tilkan maitoa joukkoon.

Marjat, hedelmät, pähkinät ja erilaiset sokerit ovat hyviä makuvaihtoehtoja.

Karpalo-rahkajäädyke

5 dl karpalososetta
1 prk (250 g) maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl maustamatonta jogurttia
3 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

kuorrutus:

½ dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa

1. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään. Kaada seos kakkuvuokaan, peitä foliolla ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi.
2. Tarjolle tuotaessa kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa jäädyke laakealle vadille.
3. Paahda kaurahiutaleet kuivalla pannulla ruskeiksi. Mausta vaniljasokerilla ja sekoita joukkoon hunaja. Nostele seos jäädykkeen pinnalle.

Mansikkasorbetti

½ l jäisiä mansikoita
1 dl sokeria
½ dl vettä
2 munanvalkuaista

1. Soseuta mansikat monitoimikoneella, lisää vesi ja sokeri.
2. Kaada valkuaiset yksitellen koneen käydessä syöttösuppiloon ja anna massan sekoittua tasaiseksi.
3. Tarjoa heti tai pane pakastimeen odottamaan tarjoiluhetkeä.

Omena-kaurapaistos

6–8 omenaa

Muruseos:

70 g voita sulatettuna
1 ½ dl sokeria
4 dl kaurahiutaleita

1 rkl margariinia tai voita vuoan voiteluun

1. Sulata rasva kattilassa ja nosta jäähtymään.
2. Voitele laakea uunivuoka lusikallisella rasvaa.
3. Pese (ja kuori) omenat kuorimaveitsellä. Poista siemenkota omenaporalla. (kuva)
4. Leikkaa omenat 6–8 lohkoksi tai pienemmiksi paloiksi ja lado rinnakkain voideltuun vuokaan.
5. Sekoita sulatetun, jäähdytetyn rasvan joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet.
6. Levitä seos omenoiden päälle.
7. Paista uunissa 220 asteessa, kunnes omenat ovat pehmeitä ja muruseos kullankeltaista.
8. Tarjoa lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Puolukkavaahto

2 dl puolukoita
2 dl kuohukermaa
1 dl valmista kinuskikastiketta

koristeeksi puolukoita

1. Soseuta puolukat. Vaahdota kerma. Lisää vaahtoon kinuskikastike ja jatka vatkaamista.
2. Sekoita puolukkasurvos varovasti vaahdon joukkoon. Lusikoi vaahto annosmaljoihin. Koristele kokonaisilla puolukoilla.

Uuniomenat

4 suurta omenaa
25 g margariinia
1/2 dl siirappia tai fariinisokeria
1/4 dl kaurahiutaleita
1/4 dl mantelirouhetta
1 tl kanelia

1. Pese omenat
2. Halkaise omenat ja poista siemenkodat tai poista omenista siemenkodat omenaporalla.
3. Aseta omenat halkaistupinta tai reiät ylöspäin voideltuun uunivuokaan.
4. Sekoita pehmeä margariini, siirappi/fariinisokeri, kaurahiutaleet ja kaneli tahnaksi.
5. Täytä omenien keskusta seoksella.
6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
7. Tarjoa lämpimät omenat kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

 

Marjapiirakka

Piirakkapohja voi olla terveellinen. Tällä ohjeella tehtynä piirakasta saa hyviä rasvoja, jonkin verran proteiinia ja kuituja sekä runsaasti marjojen tai hedelmien antioksidantteja. Ohje on julkaistu Voimaa ruuasta -lehden numerossa 1/2014

Pohja:

1 dl rypsiöljyä
2 dl maustamatonta, rasvatonta jogurttia
sokeria
1 kananmuna
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

Marjoja tai hedelmiä (mustikoita, vadelmia, puolukoita, omenaviipaleita)
2 dl jogurttia
1 kananmuna
sokeria, vaniljasokeria

1.    Sekoita ainekset yllä mainitussa järjestyksessä taikinaksi. Taikinan voi tehdä kolminkertaisena, jolloin siitä saa uunipellin kokoisen piirakan.
2.    Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun tai öljyttyyn piirakkavuokaan.
3.    Lisää päälle marjat tai omenaviipaleet.
4.    Sekoita jogurtti ja kananmuna, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
5.    Kaada täyte marjojen päälle ja paista 220 asteessa noin 25 minuuttia.