Keliakiaa sairastava ei siedä vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta, gluteenia. Gluteeni aiheuttaa keliaakikolla suoliston limakalvon tulehduksen, jonka seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakia on elinikäinen sairaus ja sen hoitona on gluteeniton ruokavalio. Keliakian syntymekanismi ei ole täysin selvä, mutta perintötekijät vaikuttavat. Keliakia voi puhjeta missä iässä tahansa, myös vanhemmalla iällä.


Keliakian oireet
Keliakia voi oireilla monella tavalla. Tavallisia oireita ovat suolistovaivat kuten vatsakipu, ripuli, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Oireena saattaa olla myös ruokahaluttomuus, pahoinvointi, anemia ja väsymys. Joskus keliakia voi olla hyvinkin vähäoireinen, tai keliakia todetaan vasta liitännäissairauksien tai muiden oireiden perusteella. Näitä oireita saattaa olla anemia, suun limakalvomuutokset eli aftat, vitamiinipuutokset, hampaiden kiillevauriot, osteoporoosi sekä niveloireet.
Keliakia voi ilmetä myös iholla, jolloin kyseessä on ihokeliakia. Ihokeliakian oireena on pienirakkulainen, kutiseva ihottuma. Ihottumaa esiintyy erityisesti polvissa, kyynärpäissä, pakaroissa, hiuspohjassa ja hartioissa.  

Keliakian toteaminen
Keliakian toteamiseen tarvitaan ohutsuolesta otettu koepala. Ihokeliakiassa otetaan koepala iholta. Keliakiaa voidaan tutkia myös verikokeella, mutta lopullinen diagnoosi edellyttää ohutsuolinäytteen. Myös apteekista saatavilla pikatesteillä on mahdollista testata keliakia, ja positiivinen testitulos tulee varmistaa lääkärillä.
Keliaakikon tulee siis välttää kotimaisia viljoja, vehnää, ruista ja ohraa. Keliaakikolle sallittuja ovat kuitenkin gluteeniton kaura, kvinoa, hirssi, tattari ja teff. Keliaakikon kannattaa nauttia myös täysjyväriisiä ja maissia.

Missä on gluteenia eli mitä tulee välttää?

VILJAVALMISTEET
•    vehnä, ruis, ohra ja ei-gluteeniton kaura ja kaikki näistä viljoista valmistetut puurot ja vellit
•    ohra- ja mannasuurimot
•    vehnä-, graham-, hiivaleipä-, ruis- ja ohrajauhot
•    korppujauhot, blinijauhot, talkkunajauhot (paitsi gluteenittomat)
•    spelt
•    durum- ja semolina –vehnä
•    kamut-vehnä
•    triticale-ruisvehnä
•    couscous
•    makaroni ja spagetti (paitsi gluteeniton)
•    murot ja myslit (ellei gluteeniton)
•    ohratärkkelys (Ohrakas)
•    leseet
•    valmiit leivontajauhoseokset (ellei gluteeniton)

RUOKALAJEISTA
•    gluteenia sisältävillä jauhoilla suurustetut kastikkeet, keitot tai muhennokset
•    kasvis- ja juurespihvit, joissa gluteenia sisältäviä jauhoja
•    jauhelihapyörykät tai -murekkeet, joissa gluteenia sisältäviä jauhoja
•    kalapuikot, kana- ja kalanugetit, leivitetyt leikkeet
•    veri- ja pinaattiohukaiset
•    jotkut makkarat, esim. veri- ja ryynimakkara
•    korppukinkku
•    pakastetut ranskanperunat tai lohkoperunat (tarkista tuoteseloste)
•    jotkut perunalastut
•    uppopaistetut ruoat, jos samassa öljyssä kypsennetään gluteenia sisältäviä tuotteita
•    hedelmä- ja marjaruoat, joissa gluteenia sisältäviä jauhoja esim. vispipuuro
•    jäätelö, jossa keksinmuruja

JUOMAT
•    olut (ellei gluteeniton)
•    kotikalja
•    sahti

MUITA:
•    mämmi
•    lakritsi
•    makeiset ja suklaa, joissa vohvelia tai keksin muruja
•    jotkut salaatinkastikkeet, joissa vehnää, ohraa tai ruista
•    jotkut maustekastikkeet, joissa sisältävät vehnää, ruista tai ohraa
•    liemikuutiot ja -jauheet sekä mausteseokset, jotka sisältävät vehnää, ruista tai ohraa
•    monet pussi- ja purkkikeitot
•    monet valmisruoat, tarkista aina tuoteseloste