Viime vuosina pähkinöiden terveysvaikutuksista on julkaistu useita tutkimuksia. Säännöllinen pähkinöiden syöminen on ollut tutkimuksissa yhteydessä niin parempaan sydän-, kuin aivoterveyteenkin.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan säännöllinen pähkinöiden syöminen on yhteydessä myös pidempään elinikään. Tutkimukseen osallistui yli 20000 miestä, joiden pähkinöiden kulutusta seurattiin ruoankäyttökyselyn avulla. Sekoittavat tekijät, kuten diabetes, ja paino vakiotiin tutkimuksessa. Säännöllisesti pähkinöitä syövien kuolleisuus oli pienempi kuin heillä, jotka eivät käyttäneet pähkinöitä.

Erilaisia pähkinöitä on paljon. Tutkijat kannustavatkin käyttämään monipuolisesti eri pähkinälajeja. Pähkinöissä on hyvien rasvahappojen lisäksi runsaasti mm. E-vitamiinia, kuitua ja proteiinia, B-ryhmän vitamiineja, ja magnesiumia. Pähkinät sopivat hyvin syötäväksi sellaisenaan välipalana, tai niitä voi lisätä salaattiin, leivonnaisiin ja ruokiin.