Pitääkö laihduttaa?

Pieni pyöreys on ikäihmisille hyväksi - se suojaa monesti aliravitsemukselta, lihaskadolta ja osteoporoosilta

Laihduttamista varovaisesti

Ikääntyessä on tärkeää pitää kiinni lihaksista, sillä hyvä lihaskunto mahdollistaa liikkumisen ja edistää terveenä pysymistä. Laihtuessa keho menettää rasvan lisäksi myös tärkeää lihaskudosta.

Väestötutkimuksissa on havaittu hieman korkeamman painoindeksin (BMI 24-29) suojaavan ikääntynyttä aliravitsemukselta, lihaskadolta ja osteoporoosilta. Kun keski-iässä ylimääräinen paino on terveysriski, ikäihmisen kohdalla pieni pyöreys onkin suojaava tekijä.

Painoindeksi on melko karkea mittari, eikä se kerro kehon koostumuksesta eli siitä, paljonko kehossa on rasvaa ja lihasta. Painoindeksiä ja painoa suositeltavampi tapa on arvioida kehon koostumus, josta saa selville myös lihasten määrän kehossa. Voi myös mitata vyötärönympäryksen, sillä se kertoo, paljonko rasvaa on kertynyt vyötärölle. Vyötäröllä oleva rasva on terveyden kannalta haitallisempaa kuin muualla kehossa oleva.

Jos laihdutat, tee se maltilla

Jos ylipainoa on runsaasti, maltillinen painonpudotus voi olla paikallaan, koska se voi parantaa veren rasva- ja sokeriarvoja tai helpottaa liikkumista ja parantaa unen laatua. Laihduttaessa on tärkeää huolehtia monipuolisesta ja proteiinipitoisesta ravinnosta, ja lisätä liikuntaa, erityisesti lihaskuntoharjoittelua, jotta mahdollisesti lähtevän lihasmassan tilalle saadaan uutta lihasta. Ohjausta ja neuvoja laihduttamiseen on hyvä saada tervyedenhuollon ammattilaiselta.

Laihduttajan ruokavalio on monipuolinen ja kunnollisia aterioita syödään säännöllisesti. Lautasmalli toimii pohjana myös laihduttajan ruokailulle.

Oletko ikuinen laihduttaja?

Osalle laihduttamisesta on muodostunut lähes elämäntapa. "Ikuiset laihduttajat" usein kokevat, että ovat laihduttaneet koko ikänsä, vaikka paino on saattanut päinvastoin nousta vuosi vuodelta. Taustalla voi olla pelko siitä, että paino nousee entistä enemmän, jos laihduttaminen lopetetaan eli syömisiä ei jatkuvasti tarkkailla ja rajoiteta.

Viimeistään kun ikää on yli 65 vuotta, kannattaa näistä ajatuksista pyrkiä eroon, sillä liian vähäinen syöminen heikentää terveydentilaa. Energiavarastojen hiipuessa ei enää jaksa lähteä ulos liikkumaan tai on jatkuvasti väsynyt ja riski kaatumisille kasvaa.

Mikäli on tottunut rajoittamaan syömisiään, kannattaa lisätä ruuan määrää pikku hiljaa ja seurata vaikuttaako se jaksamiseen. Ruuan lisääminen ei välttämättä edes vaikuta painoon, tai vaikka paino nousisi muutaman kilon, ei sillä todennäköisesti ole terveydellistä merkitystä. Kun syö omien näläntuntemuksien mukaan ja riittävästi, saa enemmän energiaa tehdä niitä asioita, joista nauttii.

On hyvä muistaa, että terveellinen ruokavalio ei ole mustavalkoista, vaan arkiruuan ohella siihen kuuluvat myös kahvipullat ja muut herkutteluhetket.

Lue lisää painonhallinnasta

Voimaa ruuasta -lehden 1/2020 numerossa ilmestynyt juttu "Ikääntyminen ja ylipaino" on FT Satu Jyväkorven kirjoittama. Aiheena ovat Käypä hoito -suosituksen mukainen, eli tutkimusnäyttöön perustuva ohjeistus ikääntyneiden painonhallintaan.

Testaa syömistottumuksesi

Sydänliiton laatimalla testillä voit arvioida omia syömistottumuksia ja suhdettasi ruokaan painonhallinnan näkökulmasta.

Testin pääset tekemään klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

https://sydan.fi/fact/testaa-syomistottumuksesi/