K&V: Mistä proteiinia maidon tilalle?

72-vuotias tätini on maitoallerginen. Nyt kun toimin hänen omaishoitajanaan, on minulla ollut vaikea saada hänen päivittäiseen ruokavalioon tarpeeksi proteiinia, sillä minulla ei ole juurikaan kokemusta maidottomista vaihtoehdoista. Tätini paino on noin 60 kiloa, eikä hän enää liiku kuin hitaasti asunnossaan ja parvekkeella. Ruokahalua hänellä on, mutta vain pienet annokset kiinnostavat. Ruokajuomana on vesi, puuro keitetään veteen ja pääruuat valmistan ilman maitotuotteita. Olisin kiitollinen muutamasta käytännön vinkistä, joita voisin ostaa kaupasta ja käyttää kokkailuissa.

Ravitsemusterapeutti vastaa:

Ikääntyessä proteiinin tarve on suurempi kuin työikäisillä, joten hienoa että olet kiinnittänyt asiaan huomiota. Pienistäkin annoksista tulee saada riittävästi energiaa ja muita ravintoaineita. Yli 64-vuotiaille suositellaan proteiinia 1,2-1,4 g painokiloa kohden, jolloin tätisi proteiinin tarve on 70-85 g päivässä.

Kuinka tähän päästään huomioiden maitoallergia? Erilaisia proteiinin lähteitä kannattaa hyödyntää tasaisesti pitkin päivää ja jokaisella aterialla: kalaa, lihaa, kananmunaa, kasviproteiinin lähteitä ja kasvipohjaisia valmisteita maitotuotteiden tilalle. Onko tätisi kokeillut ruokajuomaksi vaikkapa kaura- tai soijajuomaa? Niitä voi käyttää myös puuroissa, laatikkoruuissa tai muussa ruuanvalmistuksessa, jolloin proteiinin saantia saadaan lisättyä helposti. Valitse mahdollisuuksien mukaan vitaminoituja ja kalsiumilla täydennettyjä valmisteita, jolloin maidottomasta ruokavaliosta tulee monipuolisempi.

Soija- ja kaurapohjaiset ruokakerman tyyppiset valmisteet soveltuvat hyvin ruuanvalmistukseen. Oma suosikkini on sipulinmakuinen Planti Kaurakerma kaalilaatikon tai broilerikastikkeen maustajana. Kaupan hyllyltä löydät maidottomia vaihtoehtoja esimerkiksi seuraavilta valmistajilta: Oatly, Yosa, Kaslink, Alpro, Planti, GoGreen, påMackan, Pirkka, Rainbow, Milbona ja Valion Oddlygood-sarja. Kokeile Yosa Sport –kauravälipaloja tai Alpron soijajogurtteja aamu-, väli- tai iltapaloiksi, Alpro Go On soijarahkaa ja Alpro Cuisinen vispautuvaa soijakermaa marjarahkan tekemiseen, Oatlyn påMackan tuorejuustoa ja vaniljakastiketta leivontaan tai sellaisenaan ja Yosan kaurafraichea kermaviilin tilalle vaikkapa uuniperunakastikkeen pohjaksi.

Muista myös maidoton ja runsasrasvainen levite leivälle ja ruoanvalmistukseen, esimerkiksi Keiju 70 %. Näistä on helppo lähteä liikkeelle ja onneksi valikoimaa on ilahduttavan paljon ja moneen makuun! Riisi-, manteli-, pähkinä- ja kookosvalmisteet tuovat hyvää vaihtelua maidottomaan ruokavalioon - vaikka näiden proteiinipitoisuus onkin selvästi pienempi kuin esimerkiksi soijavalmisteiden.

Linda Viitasalo laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy