sateenkaarisalaatti

Vireyttä arkeen

Ruoka on vireyden ja ilon lähde

Ihmiskehon polttoainetta on ruoka. Ruuasta saatava energia ja ravintoaineet mahdollistavat kehon monimutkaiset prosessit kuten solujen uusiutumisen, voiman lihaksissa, vastutuskyvyn viruksia ja bakteereja vastaan sekä aivojen muistitoiminnot.

Energianlähteistä tärkein on hiilihydraatti. Myös proteiinista ja rasvasta saa energiaa, mutta niillä on muitakin tehtäviä: proteiini mahdollistaa mm. lihasten kasvun ja pehmeä rasva tekee verisuonista kimmoisia. Tarvitsemme myös riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, joista jokaisella on tärkeä tehtävä elimistössä. Osa ravintoaineista on keholle välttämättömiä, osan keho pystyy tuottamaan itse.

Iän myötä energiantarve pienenee, koska liikunnan määrä vähenee ja elintoiminnot hidastuvat. Kehon joustokyky vähenee ja mahdolliset sairaudet tai lääkitykset vaikuttavat kehon toimintaan. Ravintoaineiden tarve ei kuitenkaan pienene, vaan joidenkin ravintoaineiden, kuten proteiinin ja D-vitamiinin tarve jopa kasvaa. Jotta keholle ja aivoille välttämättömiä ravintoaineita saa pienemmistä ruoka-annoksista riittävästi, on ruuan laatuun kiinnitettävä huomiota.

Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on avain vireyteen ja hyvinvointiin. Avaa tiedosto ja täytä oma päivärytmisi!