Alkoholi
Vain yksi annos alkoholia päivässä!
Ikääntyneellä alkoholin vaikutukset voimistuvat, koska elimistön nestepitoisuus pienenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Siksi turvallisen käytön raja ikäihmisillä on korkeintaan yksi alkoholiannos päivässä, naisilla korkeintaan kolme annosta viikossa.
Yhdellä annoksella tarkoitetaan:
- Pieni pullo olutta tai siideriä (0,33 l)
- Lasillinen (12 cl) viiniä
- 4 cl väkevää alkoholijuomaa (40 %)
Alkoholi ja lääkkeet – huono yhdistelmä
Monilla ikäihmisillä on käytössä useita lääkkeitä kuten verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä, keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, sekä uni-, mieliala-, ja rauhoittavia lääkkeitä. Alkoholi voi voimistaa tai heikentää lääkkeen tehoa. Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kanssa alkoholi ei sovi lainkaan, ja tavalliset tulehduskipulääkkeet alkoholin kanssa saattavat ärsyttää mahaa ja suolistoa. Jos alkoholia käyttää säännöllisesti, siitä on hyvä mainita lääkärille.
Alkoholin avulla uneen?
Pieni määrä alkoholia kuten lasillinen viiniä tai pieni pullo olutta saattaa helpottaa nukahtamista. Pienikin alkoholimäärä kuitenkin heikentää unen laatua. Alkoholi syventää syvän unen vaihetta, mutta lyhentää REM-unijaksoja, mikä saattaa haitata muistia, keskittymistä ja motorisia toimintoja. Syvän univaiheen lisääntyminen pahentaa myös kuorsaamista ja hengitysvaikeuksia. Näin ollen alkoholia ei voi suositella unilääkkeeksi.
Runsas käyttö lisää sairausriskiä
Runsas alkoholinkäyttö lisää useiden sairauksien kuten muistisairauksien ja monien syöpien kuten maksa-, suolisto- ja rintasyövän riskiä. Jopa yksi annos päivässä kasvattaa rintasyöpäriskiä. Alkoholi kohottaa myös verenpainetta ja haittaa normaalia hormonitoimintaa: naiset miehistyvät ja miehet naisistuvat.
Alkoholista vatsa- ja iho-oireita
Alkoholi lisää vatsahappojen eritystä, mikä voi ärsyttää vatsaa ja pahentaa jo olemassa olevia vatsaoireita. Alkoholi saattaa aiheuttaa myös äkillistä punoitusta kasvojen ja rinnan alueella siihen taipuvaisilla henkilöillä. Alkoholiin lisätyt rikkiyhdisteet puolestaan saattavat pahentaa astmaoireita, aiheuttaa nokkosihottumaa tai pahentaa atooppista ihoa.
Tyhjää energiaa
Alkoholijuomat sisältävät paljon energiaa ja sokeria, mutta eivät ravintoaineita. Tästä syystä runsas alkoholin käyttö vie tilaa tärkeiltä ravintoaineilta ja altistaa niiden puutoksille. Tämä on erityisen ongelmallista jo muutenkin huonosti syövällä ikääntyneellä.