Luut lujiksi

Maitotuotteet ja vitaminoidut kasvijuomat ovat parhaita kalsiumin lähteitä

Kalsiumilla lujat luut

Luiden rakennusaine on kalsium. Sitä saa helpoiten ja edullisesti maitotuotteista, mutta myös kasvipohjaisista juomista kuten kaura- ja soijajuomasta. Kasvipohjaisissa juomissa ei kannata valita luomua, sillä luomujuomiin ei lisätä kalsiumia tai muita ravintoaineita. Myös kalasta saa kalsiumia.

Tarvitset kalsiumia noin 800 mg päivässä pitääksesi luustosi kunnossa. Tämän määrän saat noin neljästä maitoannoksesta. Jos et käytä maitotuotteita säännöllisesti, tarvitset kalsiumlisää. Jos taas saat riittävästi kalsiumia ravinnosta, ei kalsiumlisä ole tarpeen vaan runsaalla kalsiumlisällä voi olla jopa haittavaikutuksia. Osteoporoosia sairastavien tulee noudattaa lääkärin ohjeita.

Taulukossa mainituissa annoksissa on kaikissa n. 240 mg kalsiumia

Ruoka-aine

Annos

Maito/piimä

2 dl

Jogurtti

2 dl

Juusto

3-4 viipaletta (30 g)

Kirjolohi, kypsä

160 g

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen

D-vitamiini auttaa luustolle tärkeää kalsiumia imeytymään ja tukee luusolujen uusiutumista. Sillä on vaikutusta myös lihasten toimintaan. Huolehdi siis riittävästä D-vitamiinin saannista! Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala, nestemäiset maitotuotteet sekä vitaminoidut margariinit ja kasvipohjaiset valmisteet.

D-vitamiini on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua. Jotkut pohtivat, onko nykyinen suositus riittävä. Jos kärsii D-vitamiininpuutteesta, voi D-vitamiinia ottaa reilusti yleistä suositusta enemmän. Ennen tätä on kuitenkin hyvä tutkituttaa oma D-vitamiinitaso verikokeella. Tällöin mitataan D-vitamiinin varastomuodon, kalsidiolin pitoisuus. Optimaaliset kalsidioliarvot tulisi olla 75–110 nmol/l.