ruskeita kananmunia

Saatko riittävästi proteiinia?

Tavoite on 25 g proteiinia joka aterialla!

Lihakset eivät kasva pelkällä liikunnalla, vaan ne tarvitsevat proteiinia ja energiaa. Nauti proteiinipitoinen välipala pian harjoittelun jälkeen niin autat lihaksia palautumaan harjoituksesta ja tehostat lihasten kasvua.

Lihas kasvaa proteiinilla

Proteiinin eli valkuaisaineen tarve on ikääntyneellä suurempi kuin nuoremmilla. Tämä johtuu siitä, että iän myötä elimistö ei enää kykene hyödyntämään ruuan proteiinia yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Ikääntynyt siis tarvitsee proteiinia tavallista enemmän, jotta sitä imeytyy tarpeeksi elimistöön. Proteiinipitoinen syöminen kannattaa, vaikka liikkuminen olisi vähäistä, jotta olemassa olevat lihakset eivät katoa.

Syö siis joka aterialla jotakin proteiinipitoista. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kala, kana, kananmuna, liha ja maitotuotteet. Saat proteiinia myös kasvikunnan lähteistä kuten herneistä, pavuista ja pähkinöistä. Kaupan hyllyltä voi löytää uusia proteiinipitoisia lihan korvikkeita kuten nyhtökauraa ja Härkistä.

Kuinka paljon proteiinia?

Proteiinin saantisuositus yli 64-vuotiaille on 1,2–1,4 g per painokilo vuorokaudessa. Noin 60 kg painava ikäihminen tarvitsee siis proteiinia vähintään 70 g, ja vastaavasti noin 80 kg painava henkilö tarvitsee jo reilut 100 g proteiinia päivässä.

Kuinka paljon sitten tulisi syödä ja millaista ruokaa, jotta päivän proteiinin saanti täyttyy? Proteiini-esitteessä on havainnollistettu erilaisia aterioita ja niiden proteiinimääriä. Klikkaa tästä, niin pääset tarkastelemaan esitettä.

Katso video, jonka on tehnyt Kuluttajaliitto Syö hyvää -hankkeessa! Siinä avataan, missä on proteiinia ja mitä muuta proteiinia sisältävistä ruuasta saa.

Tilaa proteiiniesitteitä: https://www.gery.fi/julkaisut/esitteet/