Suolaa säästeliäästi

Kokeile mineraalisuolaa!

Aivot ja sydän eivät pidä liiasta suolasta, sillä runsas suolan saanti nostaa verenpainetta.

Päivittäinen suolan saantisuositus on 5 grammaa eli noin teelusikallinen. Tämä määrä ylittyy monelta suomalaiselta helposti.

Suuri osa ruokavalion suolasta tulee ns. piilosuolana. Suolaa on runsaasti mm. leivissä, juustoissa ja lihavalmisteissa. Suolan määrän voit tarkistaa tuoteselosteista.

Näin vähennät suolaa

  • Käytä ruoanlaitossa suolan sijaan muita mausteita ja yrttejä
  • Vaihda tavallinen suola mineraalisuolaan. Niissä osa natriumkloridista eli tavallisesta suolasta on korvattu kaliumkloridilla, joka on terveydelle parempi vaihtoehto.
  • Valitse sydänmerkitty leipä
  • Valitse sydänmerkittyjä tai ValSa-merkittyjä juustoja ja leikkeleitä
  • Tarkkaile pakkausmerkintöjä: suolan saannin kannalta olennaisissa tuotteissa, kuten liha- ja kalavalmisteissa sekä makkaroissa, valmisruoissa, leivissä, ja juustoissa ja mausteseoksissa on ilmoitettava suolapitoisuus.
  • Älä lisää suolaa valmiiseen ruokaan

Salakavalat salmiakki ja lakritsi

Joillakin henkilöillä salmiakki ja lakritsi nostavat verenpainetta erityisen paljon, joten näiden käyttöä on syytä olla tarkkana. Kaikilla nämä herkut eivät aiheuta ongelmia, mutta kohtuus on hyvästä kaikille.