Runsaasti kasviksia

Syö joka aterialla kourallinen tai pari vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä

Tutkimusten perusteella kasvisten syönti suojaa aivoja ja sydäntä. Kasvikset eli vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat sisältävät monia elimistölle tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua, antioksidantteja ja muita terveyttä edistäviä yhdisteitä.

Kasvisten käyttö alentaa verenpainetta, auttaa kolesteroliarvojen hallinnassa, vahvistaa vastustuskykyä, edistää suoliston toimintaa sekä ehkäisee monia kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta. Haluatko helpon keinon parantaa terveyttäsi: syö kasviksia.

Jotta kasviksista saa kaikki terveyshyödyt irti, tulisi niitä nauttia päivässä ainakin puoli kiloa eli 5–6 kourallista. Helpoiten määrä täyttyy, kun syö kourallisen tai pari joka aterialla ja välipalalla. Perunaa ei lasketa kasvisannoksiin.

Kasvisten syöntiä voi joutua opettelemaan

Jos on pienestä pitäen tottunut syömään kasviksia, on se vanhempanakin helppoa. Toisille kasvikset kuitenkin ovat vieraampia, ja siksi niitä voi olla vaikea lisätä ruokavalioon. Taustalla saattaa olla ikäviä lapsuusmuistoja, joissa pöydästä ei saanut lähteä ennen kuin keitetyt parsakaalit oli syöty. Tai sitten kasvisten makuun ei vain ole tottunut.

Onneksi kasvisten käyttöä voi lisätä missä ikävaiheessa tahansa. Alkuun ei kannata ahnehtia, vaan lisätä kasviksia pikku hiljaa. Se, että alkaa syödä enemmän kasviksia, ei tarkoita, että lihan syönti pitäisi lopettaa.

Syö sitä, mistä pidät

Harva henkilö ei tykkää yhdestäkään kasviksesta, vaan yleensä jokin aina maistuu. On hyvä muistaa, että kasviksiin sisältyvät paitsi vihannekset, myös juurekset, marjat ja hedelmät. Kaikista kasviksista ei tarvitse pitää, vaan voit valita itselle mieluisimmat. Pidätkö sipulista? Sekin on terveellinen kasvis, joten aloita vaikka lisäämällä sitä ruokiin reippaasti.

Jos sen sijaan kesällä maistuvat tuoreet mansikat, niin osta niitä pakastimeen ja syksyllä lisää sieltä aamupuuroon tai jogurttiin tuomaan kesän makua. Tai jos tykkäät tomaateista tai paprikasta, niin pilko niitä lämpimän kastikkeen kuten jauheliha- tai broilerikastikkeen joukkoon.

Osan mielestä kasvisten rakenne tuntuu epämiellyttävältä, tai hampaat eivät kestä kovien juuresten purksimista. Tällöin ratkaisua voi hakea kypsentämällä tai soseuttamalla niitä. Juurekset ovat herkullisen meheviä uunissa kypsennettyinä tai padassa haudutettuina. Myös smoothiet ja pirtelöt ovat erinomainen tapa lisätä marjojen ja hedelmien syömistä, sillä yhteen lasilliseen saa surautettua vaikka useamman hedelmän. Jos sen sijaan tuoreet kasvikset maistuvat, ovat salaatit raikas vaihtoehto.