Apuvälineitä ruokailuun

Tässä muutamia vinkkejä, miten ruokailuun liittyvät välineet helpottavat, jos puristusvoima on heikkoa, muki heilahtaa helposti kumoon, niska on jäykkä, näkökyky on heikentynyt tai hahmottaminen on vaikeutunut. Monesti vasta kokeilemalla löytyy sopivimmat apuvälineet.

Kysy vinkkejä potilasjärjestöiltä tai sairaalan apuvälineosastolta.

Kevyet astiat on helppo nostaa mutta myös helppo kaataa. Jos käsissä on vapinaa, kannattaa kotiin valita painavia astioita. Tarjolla on mukiin sekä lautaseen sopivia kumisia vanteita, jotka estävät liukumista ja kaatumista. Myös lautasen tai lasin alle voi laittaa liukuesteenä toimivan tabletin, mielellään kontrastivärisen. Painava posliinilautanen myös pitää ruuan pidempään lämpöisenä.

Kontrastit lautasen ja pöydän välillä, paksummat kahvat aterimissa.Heikko näkö tai muistisairaus vaikeuttavat hahmottamista. Kontrastit pöydän tai pöytäliinan ja lautasen sekä lasin tai mukin välillä auttavat hahmottamaan tilaa ja tilannetta. Selkeät värit ja oikeanlaisten aterimien käyttö helpottavat omatoimista syömistä.

Lautasen korkeampi reuna vähentää tarvetta veitsen käytölle ja helpottaa ruuan ottamista haarukkaan tai lusikkaan. Paksu kahva aterimessa helpottaa aterimen käyttöä: sen löytymistä sekä kädessä pysymistä, samoin kunnon kahva mukissa.

Jos niska on jäykkä tai suun motoriikka on heikentynyt, kannattaa kokeilla nenä- tai hörppyytysmukia, jossa on lovi nenän puolella. Silloin juominen onnistuu, vaikkei päätä saisikaan kallistumaan tai nielemisen kanssa on vaikeuksia.

Hyvällä valaistuksella on myös merkitystä. Hyvä valo auttaa näkemään ja sen tuoma varjo auttaa havaitsemaan astiat ja ruokailuvälineet.

Myös ruuan värillä on väliä. Värikäs ruoka erottuu vaalealta lautaselta. Perunamuusi, valkokastike ja vaalea kala kaipaavat väritystä, esimerkiksi punajuuresta, herneistä ja perunamuusin ”värjäämisestä” porkkanasoseella. Väreillä on myös ruokahalua herättävä vaikutus, jopa lautasen värillä on siihen vaikutusta.