Valmisruoka ja ateriapalvelut

Valmisaruokaa valitessasi kannattaa useimmiten valita ateria, jossa suolaa on enintään 0,8 g/100 g

Valmisruuista apua arkeen

Valmisruokia voi käyttää helpottamaan arkea. Jos esimerkiksi sairauksien vuoksi voimia ei riitä ruuanlaittoon, tai aktiivinen elämäntapa ei jätä aikaa kuorimiselle ja raastamiselle, on valmisruoka parempi vaihtoehto kuin jättää ateria väliin.

Valmisruokia on moneen lähtöön, eivätkä kaikki ole terveellisemmästä päästä mutta valikoimasta löytyy hyviä vaihtoehtoja. Sydänmerkki auttaa tekemään vähäsuolaisen ja rasvan laadulta paremman valinnan. Tuoteselosteesta kannattaa tarkastaa myös annoksen proteiininmäärä. Tavoitteena on, että pääaterialta saisi ainakin 25 g proteiinia. Mikäli valmisruoka sisältää niukasti proteiinia, voi ateriaa täydentää esimerkiksi raejuustolla, palkokasveilla, kananmunalla tai maitolasillisella.

Olennaista on, että valmisruuan lisänä on tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia, tarvittaessa leipää, ja ruokajuomana maitoa, piimää, vettä tai vitaminoitua kasviperäistä juomaa kuten soijajuomaa. Jälkiruokana voi nauttia esimerkiksi tuoreita hedelmä tai pakastemarjoista valmistettua rahkaa.

Valmisruokaa voi täydentää monella tapaa

  • pinaattikeittoon kananmuna ja ruisleipää margariinilla
  • lohikiusauksen kylkeen pikkutomaatteja ja naposteluporkkanoita
  • kasvissosekeittoon raejuustoa sekä täysjyväleipää leikkeleellä
  • lihapullat ja perunasose -annoksen kaverina haudutettua sipulia sekä runsaasti puolukkasurvosta
  • kalakeittoon lisätä pakasteherneitä ja leivän päälle kotijuustoa ja tomaattia

Arkea helpottavat myös monet puolivalmisteet kuten valmiiksi kuoritut ja pilkotut kasvikset tuoreosastolta tai pakastealtaasta. Kannattaa katsoakin tarkalla silmällä kaupan pakasteallasta, sillä siellä on paljon myös kalaa, erilaisia kasvislisukkeita sekä kotimaisia marjoja tai niistä tehtyjä soseita.

Ruoka- ja ateriapalvelut

Kunnat järjestävät asukkailleen kotiateriapalvelua mutta tarjolla on monia muitakin palveluja arjen ateriahetkeä helpottamaan.

Perinteinen kotiateriapalvelu

Kunnan järjestämä ateriapalvelu tuo ateriat kotiin. Kunnasta riippuen ateriat tuodaan joko päivittäin ja lämpiminä tai muutaman kerran viikossa kylmänä ja kerralla useampi ateria. Tarvittaessa läheiset tai kotihoidon työntekijät auttavat ruuan lämmityksessä ja tarjoilussa.

Kotiateriaan sisältyy tyypillisesti pääruoka, kasvislisäke, salaatti tai täysmehu ja jälkiruoka. Kotihoidon asiakasta tuetaan yleensä ateriakustannuksissa.

Ateriapalvelun hintaan vaikuttaa kuljetuksen tiheys ja se, lämmittääkö kuljettaja aterian vai asiakas itse.

Kotipalvelun avustamana asiakas voi tilata tarvittavat muut ateriat ja välipalat kunnan tarjoamasta kauppakassi-palvelusta. Tällöin esimerkiksi työntekijä tekee tilauksen, joka toimitetaan asiakkaan ovelle, parhaassa tapauksessa jää- tai kuivakaappiin saakka.

Menumatilla lämmitetään ruoka

Menumat on laite, jossa on pakastinosa ja sen päällä kiertoilmauuni. Laitteesta maksetaan vuokraa ja aterioista veloitetaan ateriakohtaisesti. Usein vuokrasopimuksen tekee kunta asukkaalleen.

Pakastimeen mahtuu 18 ruoka-annosta. Aterian lämmitys kestää noin 30 minuuttia. Uuniin mahtuu kaksi ateriaa kerrallaan, eli se sopii myös pariskunnille.

Annosten tuoteselosteet, allergeenit ja ravintoarvot ovat asiakkaan tiedossa ja ne vastaavat yleisiä ravitsemussuosituksia. Uunista tullutta ateriaa täytyy täydentää, koska salaatit ja hedelmät eivät kuulu pakastimeen.

Menumat toimittaa myös välipaloja, jälkiruokia, kiisseleitä ja proteiinijuomia. Palveluun sisältyy myös supistettu kauppakassi, esimerkiksi wc-paperit tai tavallisimmat hedelmät ja säilykkeet ja kuljetus kuuluu sopimukseen.

Ravintolaherkkuja tarjolla

Tiheämmin asutuilla alueilla myös ravintolat tarjoavat annosten kotiinkuljetusta. Isoimmissa kaupungeissa kuljetuksia hoitavat keskitetysti Foodora ja Wolt, joiden kautta saa kotiovelle ravintolaruokaa. Hinnat ovat ravintolahintoja ja kuljetuskustannukset lisätään summaan.

Ravintoloiden hävikkiruokaa tarjoavat Lunchie- ja ResQ-palvelut, jolloin ruoka-annos tai annokset haetaan valitusta ravintolasta alennettuun hintaan. Käyttö vaatii mobiilisovelluksen ja tarjonta vaihtelee ravintoloiden tilanteen mukaan.

Ruokakauppa verkossa

Verkko-ostokset säästävät aikaa ja etenkin voimia. Tiheään asutuilla alueilla vähittäiskauppa toimittaa isot, painavat ostokset kotiovelle, ja kaupat tarjoavat keräily- ja kotiinkuljetuspalvelua, jonka hinta vaihtelee noin neljän ja kymmenen euron välillä. Joillain verkkokaupoilla toimitusmaksu putoaa pois, jos ostosten määrä on tarpeeksi suuri ja toimitukselle annetaan väljemmät aikarajat. Osalla kaupoista on pelkkä keräilypalvelu, jolloin ostoskassit haetaan noutopisteestä oman aikataulun mukaisesti.

Verkko-ostosten teko vaatii osaamista ja totuttelua, verkkopankkitunnuksia sekä joko uskallusta tai apua läheisiltä tai avustajalta. Jos käyttää säännöllisesti verkkokauppaa, ostosten teko helpottuu ja nopeutuu, sillä palveluun voi jättää ostoslistansa ja tehdä vakio-ostokset helposti.

Reseptit ja raaka-aineet

Kotiin kuljetetaan myös ruokakasseja, joiden mukana tulee ruokaohjeet ja ohjeen mukaiset raaka-aineet. Niiden ideana on helpottaa ikuista pohdintaa: mitä tänään syötäisiin? Suomessa on muutama palveluntarjoaja, ja ne toimivat isoimpien kaupunkien ympäristössä.

Palveluun ei kuulu muiden kuin reseptissä esiintyvien tuotteiden kotiinkuljetus, jolloin talouden muut ostokset on hankittava muualta.