Jos ruoka ei maistu

Ulkoilu ja liikunta lisäävät ruokahalua

Ikääntyessä ruokahalu voi syystä tai toisesta heikentyä. Ruoka ei yksinkertaisesti maistu, eikä väkisin tee mieli syödä. Ruokahalua voivat heikentää esimerkiksi liikkumattomuus, yksinäisyys, ja jotkin sairaudet tai lääkkeet.

Vähäinen syöminen saattaa johtaa tahattomaan laihtumiseen, mikä on aina huolestuttava merkki. Silloin paino lähtee herkästi lihaksista, ja lihasten pienentyessä voimat ja toimintakyky heikkenevät. On siis tärkeää löytää keinoja, joilla ruoka saadaan taas maistumaan.

Miten ruokahalu löydetään?

Tärkeintä on suosia omia mieliruokia. Mistä ruuista tykkäät? Pidätkö vanhoista tutuista mauista, vai kaipaatko uusia makuelämyksiä? Uusia reseptejä löydät lehdistä, ruokakirjoista ja internetistä. Jos ruokahalu on heikko, kannattaa syödä useampi pieni annos päivän aikana sen sijaan, että söisi vain muutaman isomman.

Ruokailutilanne kannattaa luoda mahdollisimman miellyttäväksi ja ruoka asetella kauniisti esille. Ruokaa syödessä voi kuunnella musiikkia tai äänitteitä, lukea lehteä tai katsella televisiota. Entä onko lähelläsi joukkoruokaloita? Joskus voi syödä myös ravintolassa. Asuuko lähelläsi tuttu henkilö, jonka voisit kutsua syömään luoksesi, tai jonka kanssa voisitte yhdessä valmistaa ruokaa?

Liikunta lisää ruokahalua ja energiankulutusta. Pieni kävelylenkki ulkona raikkaassa ilmassa ennen ateriaa saattaakin herätellä ruokahalua kummasti.

Jos paino on tahattomasti päässyt laskemaan, ei ruokien terveellisyyteen kannata liikaa kiinnittää huomiota, vaan tärkeintä on saada energiaa. Myös riittävästä proteiinin saannista kannattaa huolehtia, eli nauttia esimerkiksi maitotuotteita pirtelön, jogurtin tai rahkan muodossa. Ruokaan voi lisätä hiukan tavallista enemmän sokeria, suolaa tai rasvaa, jos se lisää maistuvuutta.

Täydennysravintovalmisteita tarvittaessa

Täydennysravintovalmisteilla voit täydentää ruokavaliota sairauden tai leikkausten yhteydessä tai jos painosi laskee nopeasti. Jos painosi on laskenut, valitse runsaasti energiaa sisältävä valmiste.

Jos painosi on vakaa, mutta olet sairastellut paljon, tai et saa lisättyä proteiinin saantiasi ruoalla, kokeile runsaasti proteiinia sisältäviä valmisteita. Täydennysravintovalmisteita myydään apteekissa.

Milloin täydennysravintovalmisteet ovat tarpeen?

  • Akuutit sairaustilanteet
  • Toistuvat infektiot
  • Leikkaukset
  • Huono ruokahalu
  • Laihtuminen